GEAS - iets voor jou?

Ben je luchtvaartenthousiast en ben je vaak op of rond Groningen Airport Eelde te vinden, dan is GEAS misschien iets voor jou. GEAS is een vereniging voor luchtvaartenthousiasten die de belangen van met name spotters op luchthaven Eelde behartigt. GEAS maakt het bovendien mogelijk om gezamenlijk andere vliegvelden te bezoeken.

Activiteiten

Wie lid is van GEAS kan zijn hobby veelvuldig beoefenen. We organiseren ongeveer zes keer per jaar excursies naar vliegvelden, musea en andere bezienswaardigheden. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en België. Daarnaast houden we jaarlijks drie à vier digi-avonden waar de leden hun verzamelde foto's kunnen presenteren. Die avonden vinden plaats in Eelde.

Verder krijg je vier keer per jaar het verenigingsblad GEAR in de E-mail. De GEAR is een digitaal blad vol reisverslagen, movements, gespotte en gefotografeerde vliegtuigen en andere artikelen met betrekking tot luchtvaart.

GEAS doet, tot slot, ieder jaar mee aan de nationale spotterskampioenschappen. De vereniging is vijf keer kampioen geworden (1995, 1997, 2001, 2009 en 2016) en heeft de kampioenschappen inmiddels vier keer georganiseerd.

Snel op de hoogte

Om snel op de hoogte te kunnen zijn van de te verwachten (bijzondere) vliegtuigen op Eelde, kunnen de leden deelnemen aan een e-group, waarin alle e-mailadressen van de leden zijn opgenomen. In deze e-group wordt ook 'Eelde'-nieuws uitgewisseld. Van nieuwtjes waarbij snelheid minder van belang is, word je op de hoogte gebracht via brieven en het verenigingsblad. Tegenwoordig heeft GEAS ook zijn eigen discussie forum.

Aanspreekpunt en belangenbehartiger

GEAS werd op 8 december 1979 opgericht door een groep enthousiastelingen die regelmatig op vliegveld Eelde te vinden waren. De club was in die tijd vooral bedoeld als aanspreekpunt voor de luchthaven. Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot een actieve vereniging van ongeveer 50 leden, in hoofdzaak spotters en/of vliegtuigfotografen.

Het bestuur van GEAS bestaat uit vijf leden. Op dit moment zijn dat Erik Verkerk (Roden), Hans Rolink (Scheemda), Jans Bastiaans (Assen), Ewo van Houten (Assen) en voorzitter Hendrik Cazemier (Eelde).

Actief lid zijn

Wil je een actieve bijdrage leveren aan de vereniging, dan kan dat natuurlijk. Bijvoorbeeld aan de organisatie van excursies en dia-avonden. Daarvoor is er een activiteitencommissie die al je ideeën (en inzet) op prijs stelt. Als je wilt kun je ook je foto's aan de andere leden laten zien. Dat kan op een van de digi-avonden of in het verenigingsblad. Verslag doen van bijzondere waarnemingen, reizen of belevenissen kan eveneens in de Gear. Alle kopij is welkom!

Lid worden?

Lid van GEAS ben je al voor € 7,50 per jaar. Wil je lid worden, neem dan contact met ons op.