Spotters informatie

    Spotting map

Locatie 1: nadering baan 23

Landende vliegtuigen kunnen vanaf deze positie uitstekend worden gefotografeerd. De zon is de hele dag goed. Langs de openbare weg loopt een fietspad vanaf waar je de beste plek kan zoeken. Grotere toestellen die baan 23 opdraaien of baan 05 verlaten kunnen door het hek gemaakt worden met een telelens. Een trapje met drie treden is voldoende om boven het gaas uit te komen. Houd er rekening mee dat parkeren langs de weg niet is toegestaan. Parkeer op de luchthaven en ga te voet naar deze plek (minder dan 5 minuten lopen).

Locatie 2: Holding baan 23

Vanaf deze positie zijn goede foto's mogelijk van vliegtuigen op baan 23. De zon staat goed tot circa 14.00 uur. Loop vanaf de luchthaven langs fietspad. Na het passeren van de baanlampen is rechts een smal pad parallel aan de baan. Na ongeveer 300 meter kom je bij een open plek (voormalig brandweeroefenterrein). Vanaf een klein heuveltje is het mogelijk om over het hek heen te fotograferen. Een telelens is wel noodzakelijk! (Tenzij er een approach is van een KLM heavy)

Locatie 3: Radar

Alle toestellen die baan 23/05 en 19/01 gebruiken kunnen vanaf deze plek gezien/gefotografeerd worden. De zon is het beste in de ochtend en begin van de middag. Vanaf de luchthaven sla je rechtsaf en sla je op de rotonde rechtsaf richting Vries. Daarna eerste weg rechts door de dorpen Yde en De Punt. Nadat je beide dorpen door bent sla je rechtsaf de doodlopende weg Moespot in die uitkomt bij de radar. Een telelens is noodzakelijk, een drie treden trapje wordt aangeraden.

Locatie 4: baan 01/19

Een ideale locatie voor foto's gedurende de middag. Vliegtuigen die op baan 23 geland zijn gebruiken normaal gesproken baan 01/19 als taxibaan naar het platform. Uiteraard komen toestellen die baan 01/19 gebruiken hier ook voorbij. Voor een Boeing 737 is ongeveer 135mm nodig. De locatie is een flink eind verwijderd van de luchthaven en kan het beste per auto bereikt worden. Verlaat de luchthaven en sla linksaf de voorrangsweg (Burg. J.G. Legroweg) op. Volg de borden naar het dorp Eelde. Ga linksaf en rij het dorp binnen (via de "Esweg") en volg de weg tot de driesprong. Sla hier linksaf de Hoofdweg op, vervolg de weg tot je links Bloemkwekerij Rutgers passeert. Hierna ga je linksaf de Molenweg in, deze gaat over in de "Veldkampweg". Deze weg loopt dood en aan het eind is de foto-locatie.

Locatie 5: Taxibaan

Zeer dicht op de taxibaan. Een standaard-lens is voldoende om opnames te maken van grotere vliegtuigen. Verlaat de luchthaven en sla linksaf de voorrangsweg (Burg. J.G. Leerweg) op. Volg de borden naar het dorp Eelde. Ga linksaf en rij het dorp binnen (via de "Esweg") en volg de weg tot de driesprong. Sla hier linksaf de Hoofdweg op, vervolg de weg tot je links Bloemkwekerij Rutgers passeert. Neem hierna de tweede weg links, de "Luchtenburgerweg". Aan het einde van deze weg is een hek waar de foto-locatie zich bevind.

Locatie 6: Baanverlenging bult

Na de baan verlenging is er een plek bijgekomen. Als je op locatie 5 bent dan kan er rechts een zandpad worden gevolgd. Na een linker en een rechterbocht bevindt zich aan de rechterkant een bult met daarop 2 bankjes. Deze plek is te gebruiken vanaf 15:00 en ideaal voor als de baan 05 in gebruik is. Eventueel kunnen er foto's gemaakt worden door het hek links van de bult. Deze locatie is ook te bereiken vanaf locatie 3 door vanaf de Moespot rechtsaf de Norgerweg te volgen en dan de derde afslag rechts te nemen ("Eekhoornstraat"). Als de landingslampen zijn gepasseerd dan na het eerste woonhuis rechts het zandpad opdraaien.

Locatie 7: De Luchthaven

Naast de toren kunnen sommige vliegtuigen gezien of gefotografeerd worden. Vaak is het uitzicht hier belemmerd door geparkeerde vliegtuigen of voertuigen. De zon staat het beste in de ochtend. De andere locatie is het terras van "Weelde", het luchthavenrestaurant. Het terras is achter glas maar een klein trapje of een fotokoffer is voldoende om hier bovenuit te komen. Ook hier staat de zon in de ochtend het beste. Vanuit de terminal is helaas geen uitzicht op het platform.